museum-digitaltransylvania

Close
Close
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény Kerámiagyűjtemény [2011.01.05]

Kályhacsempe

Kályhacsempe ( CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: (CC BY-NC-SA)
"Kályhacsempe

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

"Kályhacsempe

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

"Kályhacsempe

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

"Kályhacsempe

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

Description

Téglalap alakú cserép kályhacsempe, amely egy csempekályha egy darabjának készült. Fazekas készítette fa dúc, azaz nyomóminta segítségével. A dúcba a minta negatívja volt belefaragva, amibe belepréselték az agyagot, így lett a csempe domborműves. A csempe hátoldalán körben perem fut, aminek segítségével tudták összeilleszteni a csempéket a kályha építésekor. Mintája egy korsóból kiinduló szimmetrikus virág dísz, melyet felül a magyar címer díszít. A címerben a kettős kereszt és a pajzs mező felcserélődött. Valószínűleg amiatt, hogy a dúcba nem a címer negatívját (tükörképét) faragták, és így a dúccal készített csempén a címer fordítva látható. Szőcsné Gazda Enikő Erdélyi kályhák és kályhacsempék című könyvében található egy ezzel megegyező darab, amit nagypetriben, Kalotaszegen készült csempeként említ.

Material/Technique

Cserép, ólommáz / formába préselés, mázazás

Measurements

H: 21,5 cm; M: 28 cm; Vastagság: 4,5 cm

Created ...
... Where More about the place
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Object from: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető....

[Last update: ]

Usage and citation

Cite this page
The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.