museum-digitaltransylvania

Close
Close
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény Kerámiagyűjtemény [2016.16.57]

Keménycserép tányér

Keménycserép tányér ( CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: (CC BY-NC-SA)
"Keménycserép tányér

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

"Keménycserép tányér

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

"Keménycserép tányér

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

"Keménycserép tányér

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

"Keménycserép tányér

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

Description

Keménycserép mélytányér. Az agyagból gyárilag előállított edények egyik fajtáját hívjuk így. Magyarországon, a bélapátfalvi üzemben készült. A gyár indulását több időpontra teszik, a legkorábbi 1832. Működése alatt több bérlő üzemeltette, így jól elkülöníthetőek a gyár korszakai. Nagy segítség ebben, hogy a különböző formájú keménycserép termékekre az üzemeltető pecsétjét nyomták. Ezen a tányéron a pecsét szövege: "APÁTFALVA NAGY ZS. & F." Nagy Zsigmond és fia, Nagy Ferenc 1893 és 1905 között működtették a gyárat. Gyorsan és többet tudtak előállítani az ilyen üzemek, mint a fazekas mesterek. Emiatt olcsóbban adhatták el a keménycserepeket, konkurenciát jelentetve a fazekasoknak. A gyárak a polgári és a paraszti igényeket is kiszolgálták. Népszerűek voltak a virágos díszítésűek, amiket kiegészíthettek nevek, madarak. A tányérunk öblében sablonnal és ecsettel festették a virágkoszorús, leveles mintát, aminek közepén egy kereszt van. A sablon használata is gyorsította az elkészülést.(Magyar Néprajzi Lexikon keménycserép; Csiffáry Gergely: A bélapátfalvi keménycserép. Studia Agriensia 18. 1997. 13.;63.;88.)

Material/Technique

Keménycserép / sablonos festés, ecsetes festés

Measurements

Átmérő: 23 cm; M: 4,5 cm

Created ...
... When
... Where More about the place
Was used ...
... When

Keywords

Zeitleiste Objekte zum Tag auf KarteZeitleiste Objekte zum Tag auf KarteZeitleiste Objekte zum Tag auf Karte

Was used Was used
1901 - 2000
Created Created
1893 - 1905
1892 2002
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Object from: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető....

[Last update: ]

Usage and citation

Cite this page
The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.