museum-digitaltransylvania

Close
Close
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény Kerámiagyűjtemény [2019.02.98]

Nagytányér

Nagytányér ( CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: (CC BY-NC-SA)
"Nagytányér

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

"Nagytányér

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

"Nagytányér

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

"Nagytányér

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

"Nagytányér

Provenance/Rights: 
 (CC BY-NC-SA)

Description

Agyagból készült, öblében mázas tányér. A fazekas korong segítségével alakította ki formáját. Öblében a fehér alapszínre íróka segítségével festette a barna, zöld, sötétbarna mintázatot. A perem négy díszét istenszemesnek, a két nagy levelet öblében pedig sziklevelesnek hívják. Ezek a színek és minták jól jellemezték a vámfalui fazekasok stílusát. A falu fazekasai a környék, tehát az Avasság lakosait szolgálták ki, akik többségben görögkatolikus románok voltak. Ez befolyásolta a mesterek stílusát a kereslet-kínálat elvét követve. Az ünnepi alkalmak állandó kiegészítői voltak a vámfalui kerámiák a térségben, így a gyermekszületéskor, az esküvőn és temetéseken is meg volt a jelentőségük és szerepük. Ez a tárnyér a Gyűjteménybe kerülése előtt Kallós Zoltán lakását díszítette, mint ahogy egyszer régen díszíthetett egy avasi házat. (Csupor István-Csuporné Angyal Zsuzsa: Fazekaskönyv. 1998. 163.; Soproni Olivér: Bizánci hatások a felsőtiszai kerámiában. In Néprajzi Értesítő 41. 1959.134.)

Material/Technique

Agyag, máz / korongolás, mázazás, írókás festés

Measurements

M: 4 cm; Átmérő: 27 cm

Collected ...
... Who: Zur Personenseite: Kallós Zoltán (1926-2018)

Relation to people

Keywords

Zeitleiste Objekte zum Tag auf Karte

Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Object from: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető....

[Last update: ]

Usage and citation

Cite this page
The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.