museum-digitaltransylvania

Close
Close
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény Fotógyűjtemény [HH_CD_KaZo_FoND_047_FoD_25_19-20]

Csíkszenttamási zarándokcsoport a csíksomlyói búcsúba menet

Csíkszenttamási zarándokcsoport a csíksomlyói búcsúba menet (Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény (CC BY-NC-SA)

Description

Felcsík egyik falujából, Csíkszenttamásból a csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó zarándok csoportot, azaz keresztalját látunk. A kegytemplomhoz közeli csíki falvakból a zarándokok általában az ünnep szombatján indultak el, hogy odaérjenek a szombati körmenetre, és még aznap haza is indultak. A csoport élén a vezérkeresztek haladtak, aztán pedig meghatározott rendben nem és kor szerint sorakozott fel a búcsús menet. A zarándokút alatt énekek és imádságok hangzottak el, amelyek menetét a búcsúvezető irányította, aki a megfelelő viselkedésért is felelt. (Tánczos Vilmos: Adatok a csíksomlyói kegyhely búcsújáró hagyományainak ismeretéhez. In Népi vallásosság a Kárpát-medencében I. 1991. 145-147.)

Material/Technique

Dia

Image taken ...
... When
... Where [Probably] More about the place

Keywords

Zeitleiste Objekte zum Tag auf Karte

Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Object from: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető....

[Last update: ]

Usage and citation

Cite this page
The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.