museum-digitaltransylvania

Close
Close
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény Kerámiagyűjtemény [2020.01.01]

Díszített tojás

Díszített tojás ( CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: (CC BY-NC-SA)

Description

Kifújt, festett, írott tyúktojás. Tojásírásnak hívjuk, amikor a tojás felületére olvasztott viasszal rajzolunk mintákat, majd megfestjük a tojást, és végül a viaszt eltávolítjuk róla. Így a viaszos minta a tojás eredeti színében rajzolódik ki a már színesre megfestett tojáson. Elkészítése a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik, a magyar nyelvterületen sok helyen ismert. Az ünnep előtt az asszonyok és lányok írták általában. Vagy ajándékba, vagy a család részére készültek. Ezt a darabot a Népművészet Mestere, Bérczi Jánosné Szendrő Csilla tojásíró készítette és ajándékozta a Kallós Zoltán Alapítványnak. Tőle tudjuk, hogy gereblyés, vagy gereblés mintának hívták. Nem egy kisebb tájra jellemző ez a minta, hanem mind a Gyimesekben, mind Székelyföldön ismerték és készítették. (Magyar Néprajzi Lexikon húsvéti tojás, hímes tojás, írott tojás, piros tojás)

Material/Technique

Tyúktojás, festék / viaszlevonás, festés, kifújás

Measurements

M: 5,5 cm; Sz: 4,3 cm

Relation to people

Relation to places

Keywords

Zeitleiste Objekte zum Tag auf KarteZeitleiste Objekte zum Tag auf Karte

Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Object from: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető....

[Last update: ]

Usage and citation

Cite this page
The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.