museum-digitaltransylvania
CTRL + Y
en
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény Fa- és Fémgyűjtemény [2017.11.44]
Palatábla (Kallós Zoltán Alapítvány CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Kallós Zoltán Alapítvány (CC BY-NC-SA)
8 / 9 Previous<- Next->

Palatábla

Cite this page Data sheet (PDF) Calculate distance to your current location Archived versions Mark for comparison Graph view

Description

A palatábla írásra alkalmas eszköz. Igen finom és könnyen hasítható agyagpalából készült lemez, melyre a palavesszővel írtak. Ennek a táblának kerete keményfából készült, a pala egyik oldala piros színnel vonalasra a másik négyzetrácsosra osztott. Egyik vége középen át van fúrva, ebbe cipőfűző madzagot húztak. Szépkenyerűszentmártoból került hozzánk. Az egykori tulajdonostól tudjuk, hogy ezt a palatáblát Szamosújváron vásárolták valamikor 1944 körül, s hogy a család mindhárom gyerekét kiszolgálta. Nagyon kímélték, vigyáztak rá, s csak utolsó gazdájának kezében tört el. (A ragasztószalagos javítást is az egykori tulajdonosok végezték.) Palavesszővel írtak rá és egy kis ronggydarabbal törölték, háziszőttes kendervászonból készült tarisznyába tették. Hátránya az volt, hogy könnyen letörlődött róla az írás, sokszor megtörtént, hogy mire a gyerekek hazakerültek a táblán nem maradt meg semmi. A papír megjelenése azonban fokozatosan kiszorította kis tábla alkalmazását. (Hála József: Az agyagpala bányászata és felhasználása Magyarországon. In Természet Világa 138. évfolyam. 12. szám. 2007. december; Révai Nagy Lexikona, XV. kötet)

Material/Technique

Keményfa, agyagpala/gyári munka

Measurements

M: 16,5 cm; H: 23,4 cm; Vastagság: 1 cm

Map
Collected Collected
2017
Szépkenyerűszentmárton
[Relation to time] [Relation to time]
1901
1900 2019
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Object from: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető. Az intézmény és...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.