museum-digitaltransylvania
CTRL + Y
en
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény Textil- és Viseletgyűjtemény [2003.10.03.02]
Szegrevaló kendő (Kallós Zoltán Alapítvány CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Kallós Zoltán Alapítvány (CC BY-NC-SA)
1 / 9 Previous<- Next->

Szegrevaló kendő

Cite this page Data sheet (PDF) Calculate distance to your current location Archived versions Mark for comparison Graph view

Description

A szegrevaló kendő lakásdíszítő textília. A megnevezése, “szegre való” arra utal, hogy a kendőt a falba vert szegre akasztották vagy a fali dísztányér köré tették, úgy, hogy a két vége egyforma hosszan lógjon. Ezek a háziszőttes textíliák a lányok hozományához tartoztak és a tisztaszoba falára kerültek. A kendő két végének díszítése vidékenként, falvanként eltérő. Ez a darab 1996-ba került a gyűjteménybe, Kallós Zoltán a feketetói vásárban tett rá szert, oda pedig Magyarlónáról került. A díszítése írásos öltéssel készült. A kalotaszegi írásos öltés egy egyedi öltési technika, ami nevét onnan kapta, hogy a vászonra előre felrajzolták, “írták” a mintát és utána varrták ki. Kezdetben koromlébe mártott lúdtollal vagy hegyes pálcikával, pl. orsóval és szabadkézzel rajzoltak. Kalotaszegen megszokott, hogy a hímzést varrásnak nevezik, a hímzéses textilt pedig varrottasnak. Ez a piros fonallal varrott tulipános, rózsás szegrevaló anyagában is mintás, szőttek bele piros csíkokat, és szintén piros fonalból varrott csipkét illesztettek a végére. (Péntek János: A kalotaszegi népi hímzés és szókincse. Kriterion kiadó. Bukarest 1979. 42., 45. oldal; Néprajzi Lexikon írásos öltés)

Material/Technique

Pamutvászon, pamutfonal/szövés, laposöltés, keresztszemes hímzés, láncöltés

Measurements

Sz: 44 cm; H: 176 cm

Map
Created Created
1950
Luna de Sus
Collected Collected
1901
Kallós, Zoltán (néprajzkutató)
Negreni
1900 2002
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Object from: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető. Az intézmény és...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.