museum-digitaltransylvania
CTRL + Y
en
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény Textil- és Viseletgyűjtemény [2006.07.12]
Főkötő (Kallós Zoltán Alapítvány CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Kallós Zoltán Alapítvány (CC BY-NC-SA)
1 / 3 Previous<- Next->

Főkötő

Cite this page Data sheet (PDF) Calculate distance to your current location Archived versions Mark for comparison Graph view

Description

A főkötő egy női fejviselet típus. Gyimesben is készítettek és viseltek főkötőt, amit csepesznek neveztek. A gyimesi csepesz a 18. századi városi polgárságtól székely közvetítéssel bekerült viseletdarab, annak egyeszerűbb változata. A menyecskék és az asszonyok viselete volt, akik a felkontyolt hajukra tették a csepeszt és erre kerülhetett alkalomnak megfelelően, még egy fejkendő is. Aki tehát csepeszt viselet, arról lehetett tudni, hogy férjnél van, mert a lányok hajadon fővel jártak. Majd az idők során a főkőtviselés eltűnt, nem is készítettek már belőle, s maradt csak a fejkendő, amit direkt a hajra, a kontyra kötöttek. Az itt látható csepesz selyemből készült, kézzel varrt. Az arcot körülvevő rész rózsaszín szalaggal díszített, azon pedig fémes zsinórdíszítés látható, és fekete, vert csipkében végződik. Az áll alatt valószínűleg madzaggal vagy szalaggal rögzítették, erre utal a mindkét oldalra felerősített gombház, amibe befűzték a szalagot. (Dr. Kós Károly-Szentimrei Judit-Dr. Nagy Jenő: Moldvai csángó népművészet. 371. old.; Orbán Balázs: Székelyföld leírása, Csík-szék, XVI. Gyimesi szoros; Néprajzi Lexikon fejviselet, székelyföldi viseletek)

Material/Technique

Selyem, pamut, fémes zsinór, csipke/kézi varrás, csipkeverés

Measurements

Sz: 25 cm; H: 23 cm.

Map
Created Created
1871
Ghimeș
Was used Was used
1925
Ghimeș
[Relation to time] [Relation to time]
1925
1870 1977
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Object from: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető. Az intézmény és...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.