museum-digitaltransylvania
CTRL + Y
en
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény Fa- és Fémgyűjtemény [ 2015.04.14]
Fakanál (Kallós Zoltán Alapítvány CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Kallós Zoltán Alapítvány (CC BY-NC-SA)
4 / 6 Previous<- Next->

Fakanál

Cite this page Data sheet (PDF) Calculate distance to your current location Archived versions Mark for comparison Graph view

Description

Ez a darab vásárlás útján került múzeumunkba, és Kallós Zoltán elmondása szerint a tej lefölözéséhez használták. A fa a használat során, a tejzsírtól fényessé és tartósabbá vált. Érdekessége a kanál nyeléül szolgáló tátogó hal.
A legutóbbi időkig a paraszti étkezésben a kanálnak és késnek volt fontos szerepe. A kanál általában személyi tulajdon volt, melyre, például némely helyeken tulajdonjegyet véstek. A kanalakat a konyhán tartották különféle kanáltartókban, kanalasban. A középkor vége felé még nem mindenkinek volt kanala, és a közös kanállal való étkezésnél a kenyérre csorgatva fogyasztották a folyékonyabb ételeket. A kanál dísz- és ajándéktárggyá is vált, mivel a nyele díszítési lehetőségként kínálkozott a fa- és csontművesek, ötvösök számára. A parasztok kanala fából készült, a közös tálból való étkezéshez alakították hosszú nyelűre és öblösre.

Material/Technique

Fa/faragás

Measurements

H: 37 cm; Nyélhossz: 24 cm; ,Mélység: 3,2 cm

Collected Collected
1901
Kallós, Zoltán (néprajzkutató)
[Relation to time] [Relation to time]
1901
1900 2024
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Object from: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető. Az intézmény és...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.