museum-digitaltransylvania
CTRL + Y
en
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény Textil- és Viseletgyűjtemény [2003.12.07]
Sallang (Kallós Zoltán Alapítvány CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Kallós Zoltán Alapítvány (CC BY-NC-SA)
3 / 7 Previous<- Next->

Sallang

Cite this page Data sheet (PDF) Calculate distance to your current location Archived versions Mark for comparison Graph view

Description

Kalotaszegi sallang. Ez a sallang vásárlás útján került a gyűjteménybe. Készítési és használati helye a Nádas patak mentén, az úgynevezett Cifra Kalotaszegen található Méra. Kallós Zoltán elmondásából tudjuk, hogy a kalotaszegi ruhadarabok mintája és színe fontos információkat hordozott viselőjéről. Mindig a leány és a menyecske ruhája volt a legcifrább, legdíszesebb. Ehhez a cifrasághoz, gazdagsághoz járul hozzá a sallang viselése is.
A sallang alapanyaga gyapjúszalag. Hossza a viselője magasságától függött, a mi darabunk 170 cm hosszúságú. Három különböző színű félbe hajtott szalagból áll, melyeket összefogva, a nyakba akasztva, hátul csüngve viselték a lányok, míg a fiatalasszonyok a mellény alól kilógva hordták. A gyapjúszalagok végei bojtokban végződnek. A szalag bojt feletti része 36 cm hosszan mindkét oldalán szedettes szövésre emlékeztető mintával díszített. A szedettes minta egyik oldalát gyöngyök, másik oldalát pedig készen vásárolt flitterek ékestik. Az összeartozó szalagokat egy bélelt- toldott erősítő fogja össze, a szalagok végén 20-24 cm-es bojt. Bojtfejet egy ötsávú horgolt gyűrű szorítja össze. (Tötszegi Tekla: A mérai vislet változása a 20. században).

Material/Technique

Gyapjúszalag, islog, cérna, selyem, gyöngy, flitter/ szövés, varrás, laposöltés, horgolás, kézi varrás, szedés

Measurements

H: 170 cm

Map
Created Created
1950
Méra (Cluj)
Collected Collected
1901
Kallós, Zoltán (néprajzkutató)
1900 2024
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Object from: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető. Az intézmény és...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.