museum-digitaltransylvania
CTRL + Y
en
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény Fa- és Fémgyűjtemény [2015.04.59]
Kenyérpecsételő (Kallós Zoltán Alapítvány CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Kallós Zoltán Alapítvány (CC BY-NC-SA)
1 / 4 Previous<- Next->

Kenyérpecsételő

Cite this page Data sheet (PDF) Calculate distance to your current location Archived versions Mark for comparison Graph view

Description

Kenyérpecsételő, amely az Isten bárányát jelképezve, alkalmazása révén átlényegíti a mindennapi kenyeret, alkalmassá téve az áldozás számára. Tulajdonképpen a kenyeret a táplálkozásban betöltött jelentős szerepén túl a kereszténység ruházta fel misztikus tartalommal, és tette a keresztény liturgia részévé. A liturgiák során használt kenyereket jelölték meg a pecsétekkel. Ugyanakkor a kenyér, mint áldozati ajándék és a kenyérpecsételők, melyeken különféle vallásos-mitológikus jelek jelentek meg már az ókori egyiptomi régészeti leletekből ismeretesek. A népi hitvilágban még felfedezhető volt a hozzá kapcsolódó hiedelmek, így annak megjelölése valamilyen vallásos szimbólummal megjelent csak növelte annak mágikus erejét, és sokáig fennmaradt a hivatalos liturgiákon kívül is a megjelölés szokása.
A bizánci egyház előírásai szerint a misekenyér megjelölése a kereszt által négy mezőre osztott, négyszögű pecsétlap szolgál, amelyben helyet foglalnak a szent betűk.

Material/Technique

Fa/faragás

Measurements

H: cm; Sz: cm

Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Object from: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető. Az intézmény és...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.