museum-digitaltransylvania
CTRL + Y
en
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény Textil- és Viseletgyűjtemény [2003.14.04]
Párnahuzat (Kallós Zoltán Alapítvány CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Kallós Zoltán Alapítvány (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Párnahuzat

Cite this page Data sheet (PDF) Calculate distance to your current location Archived versions Mark for comparison Graph view

Description

E párnahuzatnak a különlegessége a mintájában rejlik. A két elfektetett, talpukkal összefordított virágváza ugyanis furcsa ábrázolásmód, mert a mintákat általában álló helyzetben látjuk. Ennek a szokatlan elrendezésnek azonban egyszerű oka van, csak így, elfektetve, fért el a két virágváza a párna végére. Erre egyrészt a szabadrajzú / szabad vonalvezetésű technika ad lehetőséget, mert ezeket a mintákat a háziasszonyok gyakran alakították át, ha a szükség úgy kívánta (pl. méret, arányok, alapanyag) vagy egyszerűen csak a saját ízlésük szerint. Ezért is van, hogy ennek az elfektetett virágvázás elrendezésnek a különféle változatait több faluban is meg lehet találni Mezőségen. Palotay Gertrúd, aki ennek a témának a kutatója, már 1943-ban felfigyelt erre az érdekességre, és megjegyezte, hogy ehhez hasonlót még az úri hímzések között sem talált. A mi gyűjteményünkben is van még egy hasonló párnahuzat, csak az fekete fonallal készült, leletári száma: 2003.14.07. Mindkét változat a vidék sajátos hímzési technikájával, boszorkányöltéssel (vagy Margit-öltés) készült. (Palotay Gertrúd, Szabó T. Attila: Mezőségi magyar hímzések. In: Erdélyi tudományos füzetek 159. szám, EME, 1943. különnyomat, 9. oldal)

Material/Technique

Pamutvászon, gyapjúfonal/szövés, boszorkányöltés (Margit öltés), láncöltés, gépi varrás

Measurements

Sz: 62,5 cm; H: 92 cm

Map
Created Created
1900
Mezőség
Collected Collected
1901
Kallós, Zoltán (néprajzkutató)
Mezőség
[Relation to time] [Relation to time]
1901
1899 2002
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Object from: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető. Az intézmény és...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.